Tillbehör

Nintendo 64 tillbehör

Nintendo 64 var först med en mängd unika tillbehör.

MemoryPAK (minneskort) som man satte i handkontrollen, och som gör att man kan spara sina framgångar i spelen och inte behöver börja om varje gång, och som man dessutom kunde ta med sig till kompisarna.

Rumble PAK som också monterades i handkontrollen, men som gav feedback från spelet i form av vibrationer och skakningar.

ExpansionPAK 4mb som gav bättre grafik i en del spel som exempelvis Donkey Kong 64, och Zelda Ocarina of Time. Denna monterades i konsolen direkt och man fick ta bort den fabriksmonterade Jumper PAK för att ersätta med expansion pak.

MemoryPAK

Nintendo 64 MemoryPAK

Nintendo 64 Expansion PAK

Nintendo 64 Expansion PAK

Nintendo 64 Jumper PAK

Nintendo 64 Jumper PAK

Nintendo 64 Controller / Handkontroll - många spel stödde flera samtida spelare på delad skärm (splitt-screen). Då behövdes en handkontroll per spelare. Vem minns inte Mario Kart 64 eller allas stora FPS multiplayer debut i Golden Eye 64 - där 4 spelare kunde göra upp mot varandra samtidigt i rafflande strider. Den analoga styrspaken i Nintendo 64:ans handkontroll möjliggjorde en tidigare oöverträffad precision i spelet.

Nintendo 64 Extension cable - förlängningssladd - då sladden till handkontrollen är strax under 2meter, så behöver man i synnerhet om man har en stor tv - en förlängningsladd. Mycket vanligt tillbehör för de som vill ha lite frihet och kunna sitta en bit ifrån tvn. Kopplas in mellan Nintendo 64 konsolen och sen sätter man bara handkontrollens sladd i andra änden på förlängningssladden. 

Nintendo 64 Handkontroll

Nintendo 64 Gold Controller

Nintendo 64 Extension Cable

Förlängningssladd till handkontroll

 

Att ansluta sitt Nintendo 64 till tvn kunde på  90-talet var en historia för sig. Precis som med många andra tv-spel så hade Nintendo valt att utrusta Nintendo 64 med en hel del olika möjligheter att koppla den till tvn.

Nintendo RF-sladd, dvs en omvandlare och kabel som anslöt till tvn´s vanliga antenningång. Detta ger en ok bild och ljud, men man behöver göra en kanalsökning på tvn för att få in bilden. Många modernare tv (platt-tv, LCD, Plasma, LED) har inte stöd för de frekvenser i sina kanalband som Nintendo 64an behehöver heller, så vi rekommenderar absolut inte detta alternativ.

Nintendo 64 Kompositvideo kabel. Nintendo 64an var utrustad med Nintendos audio/video utgång, vilken är samma som finns på Super Nintendo och Nintendo Gamecube. Till denna utgång finns bland annat Nintendos Audio/video kabel som ger bild och ljud via kompositsignal. Detta är en sammanbakad bildsignal som ger OK kvalité, men man behöver inte kanalsöka. Man ansluter bara tre kontakter (gul för bild, vit/röd för höger/vänster stereoljud) och väljer sedan A/V kanalen på sin teve så är det klart för att spela.

Nintendo 64 S-video, en del finare tv har stöd för s-video, detta är en på många sätt överlägsen bildsignal som ger den betydligt bästa bilden på en modern tv. S-video delar upp bilden i flera signaler (röd, grön, blå) och detta sammanställs sedan i teven. Har du möjlighet att använda en S-videokabel är detta helt klart bäst

Nintendo 64 Scart - Scart är en kontakt som har 20-pinnar där mer eller mindre av dessa används för signalinformation för både bild och ljud. Kabeln är dessutom skärmad (störningsskyddad) och ger mycket bra bild, precis som S-video. Du behöver dessutom bara ansluta en kontakt, så detta är den helt klart enklaste metoden att ansluta till tvn.

Nintendo 64 A/V kabel

Nintendo 64 komposit A/V kabel

Nintendo 64 Ljud/bildsladd

Nintendo 64 S-video kabel

Nintendo 64 ljud bild kabel SCART

Nintendo 64 SCART

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>